Graan en Brood

Er zijn al verschillende websites over granen en brood. Maar deze is anders. 

Ik plaats hier mijn foto's van graan, meel, brood, bakkers, molens en aanverwante zaken. Je zult dus tevergeefs zoeken naar bakrecepten of adviezen hoe je brood er mooier uit kan zien of beter kan smaken. Daarvoor zijn andere websites. Ik deel wél die verwijzingen, waarvan ik denk dat die ook voor jou de moeite waard zijn.

Bakker Riswick L

 
Mijn belangstelling voor brood bestaat al erg lang. Mijn opa was immers bakker! Op de foto staat hij met de transportfiets, waarmee hij het brood aan huis bezorgde.Misschien had hij ook een hondenkar, maar dat weet ik niet zeker. 

Op een gegeven moment werd de fiets vervangen door een gesloten wagen, die door een paard werd getrokken. 

bakkersauto L

 

En nog weer later was mijn opa de trotse bezitter van een bestelwagen. Ik zit hier op het spatbord.

Later, als ik een jaar of veertien ben, ga ik me op de fotografie richten. Eerst als hobbie, daarna als onderdeel van mijn beroepsleven.   

 Een jaartje of zeven geleden ben ik begonnen met het bakken van brood in een broodbakmachine [bbm]. Dat ging een paar jaar goed, totdat ik uitgekeken raakte op de broodmixen. Ik ben toen gaan experimenteren met melen, vruchten, vlokken, zaden, toevoegingen en broodverbeteraars. Dat was leuk om te doen, maar de resultaten waren niet altijd even voorspelbaar.
Nachtbrood

Na enig zoekwerk heb ik het licht gevonden in het boek "Nachtbrood".

Wat ben ik gaan doen? "Back to basics": brood maken van meel, water, zout en gist of natuurdesem. Niet meer, niet minder. En dan het deeg lekker lang de tijd gunnen om te rijpen!

De schrijfster van het boek gaf me nog meer voeding voor mijn broodbakkunsten in de vorm van enkele bijzondere leerzame workshops die ik bij haar volgde.

 

wandeling 2138

Maar de uiteindelijke verdieping vond ik voor mijzelf in d
e granenwandelingen op Doornik Natuurakkers. Hier kwamen graan, brood en fotografie voor mij bij elkaar.

Dat werd meteen het begin van een samenwerking tussen bakster/schrijfster Ineke Berentschot en mij, de thuisbakker/fotograaf.

 

 theofoto

 

 

Ik hoop je hier vaker te mogen begroeten en wens je veel plezier toe met Graan en Brood!


Theo 

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.