Commandeursmolen brengt tritordeum op de markt

2017-04-19

De Commandeursmolen in Mechelen (NL) gaat het, door natuurlijke kruising verkregen, nieuwe graan Tritordeum malen tot ‘Spaans Meel’. Dit in Spanje ontwikkelde graan is een kruising tussen durum en wilde gerst: twee oude graansoorten. Tritordeum bevat 40% minder gluten-eiwitten dan tarwe.

 
Commandeursmolen brengt tritordeum op de markt
Brood gemaakt van tritordeum. Foto: Commandeursmolen

Het Spaanse meel is volgens de molenaar een ware innovatie in smaak, kwaliteit en duurzaamheid. Het heeft fair-pricing, een traceerbare herkomst en waardevolle gezondheidsgerelateerde eigenschappen.

Minder gluten-eiwitten

Een goede verteerbaarheid is er daar een van. Dit komt doordat het graan 40% minder gluteneiwitten bevat dan andere graansoorten zoals tarwe. Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. Let wel: dit maakt het product NIET geschikt voor mensen met coeliaki.

Tritordeum heeft daarnaast een verhoogd vezelgehalte, wat bevorderlijk is voor de darmwerking. Verder bevat het graan veel antioxidanten zoals 10 keer meer luteïne dan tarwe. Luteïne werkt als UV-filter voor het oog.

Duurzaamheid

De teelt van Tritordeum vindt vooral plaats in de binnenlanden van Spanje. Een perfecte plaats, aangezien dit graan van een droog klimaat houdt en op redelijk schrale grond geteeld kan worden. Daarnaast is het goed bestand tegen ziekteverwekkers, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Hierdoor is het graan makkelijker te telen door biologische boeren. Binnen de Tritordeum keten is het product traceerbaar en wordt volgens het fairpricing principe gewerkt.

Bakeigenschappen

Tritordeum kan als basis gebruikt worden voor verschillende producten zoals brood, pasta en bier. Brood gebakken van Tritordeum zonder toevoegingen heeft een bijzondere, zachte nootachtige smaak met een zoete ondertoon en goudgele kleur. Het is zeer bijzonder dat, ondanks het verlaagde glutengehalte, er een luchtig en mals brood gemaakt kan worden van 100% Tritordeum. De smaak wordt versterkt door Tritordeum op de Franse stenen te malen van de door waterkracht (40%) aangedreven Commandeursmolen. Door de Skal-certificering van de molen kan ook de biologisch geteelde Tritordeum gemalen worden.

Commandeursmolen

De Commandeursmolen in Mechelen is een maalderij met een rijke geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1200. De molen wordt met een sterke visie bestuurd door Raoul Schyns, een vijfde generatie molenaar. Samen met zijn enthousiast team van professionals vult hij in de modern-ambachtelijke watermolen het hele werkveld in.  Het is een maalderij, die de hoge kwaliteits- en efficiency-eisen van nu fundeert op eeuwenoude ambachtelijke techniek.

 

Bron: Bakkerswereld